Niedobór witaminy C

Kwas askorbinowy znamy wszyscy. Potrafimy nawet wymienić większość produktów, które tę witaminę zawierają. Co więcej, większość z nich spożywamy codziennie, bo są to pomidory, papryka, natka pietruszki, wszystkie cytrusy, ale też kiwi, czarna porzeczka i truskawki. Nie dopuszczamy więc do siebie myśli, że w naszym organizmie może zabraknąć witaminy C. A jednak może się tak zdarzyć. Zwłaszcza, że akurat witamina C jest bardzo nietrwała i ulega szybkiemu rozkładowi pod wpływem tlenu, a także wysokiej temperatury. Dlatego też osoby, które zmagają się z gorączką podczas przeziębienia lub grypy, muszę pamiętać, aby uzupełnić poziom kwasu askorbinowego. Jego niedobór może doprowadzić do popularnego szkorbutu, który objawia się owrzodzeniem dziąseł, a także ich krwawieniem, a nawet wypadaniem zębów, ogólnym osłabieniem organizmu, pękaniem naczyń krwionośnych, bolesnością stawów oraz bardzo powolnym gojeniem się ran. Osoby, które źle znoszą stres, również powinny kontrolować poziom witaminy C, gdyż to ona stymuluje naszą psychikę.

Previous post Popularne preparaty witaminowe
Next post Witamina A – co warto o niej wiedzieć?